Odpovědnost
Udržitelnost
V McDonald's víme, že udržitelnost je klíčová pro naši budoucnost, a proto se snažíme podnikat kroky, které vedou k ekologičtějším řešením.
Je pro nás důležité, jakou stopu na planetě zanecháváme, a jsme si vědomi toho, že i zdánlivě nepatrná akce může mít díky naší velikosti velký vliv na životní prostředí.
- 41 000+
-
restaurací
- 110+
-
zemí světa
- 80 000 000
-
zákazníků denně
Naše obaly, hračky a odpad
Na cestě k budoucnosti bez plastu
V McDonald's se neustále snažíme eliminovat podíl plastů v našich obalech. Právě proto jsme začali podávat všechny studené nápoje určené ke konzumaci v restauraci bez původních plastových víček.
Více informacíPlastová brčka jsme vyměnili za papírová = úspora 15 tun plastu ročně
Krabičky na Big Mac nebo na naše legendární hranolky jsou téměř celé z recyklovaného papíru
88 % obalů pro zákazníky, do kterých balíme naše jídlo, je z papíru. Tyto papírové obaly jsou vyrobeny z recyklovaného a s podílem certifikovaného papíru. Např. krabička na Big Mac nebo hranolky obsahuje 72 % recyklovaného papíru. Informaci o poměru použitého recyklovaného papíru v konkrétním obalu najdete na spodní straně, vždy uprostřed symbolu recyklace.
Plastové příbory jsme vyměnili za ekologickou dřevěnou variantu z šetrně obhospodařovaných lesů = úspora 38 tun plastu ročně
Dřevěné příbory jsou vyrobené z březového dřeva s certifikacemi FSC a PEFC a jsou leštěné karnaubským voskem s osvědčením UEBT. Hlavním benefitem dřevěných příborů je jejich ohleduplnost k životnímu prostředí. Na dřevěné příbory se pohlíží jako na biodegradabilní odpad a stejně jako zbytky jídla je lze kompostovat nebo zpracovat na bioplyn.
Zaměřujeme se na oběhové hospodářství, které je součástí našeho byznysu, a to od obalů pro hosty až po design restaurací. Naším cílem je do roku 2025 podpořit snižování odpadů, recyklaci a opakované používání obalů a vytvořit poptávku po recyklovaných materiálech. Zavádíme nástroje na zlepšení recyklace a opakované využití obalů, ulehčujeme recyklaci zákazníkům a snižujeme odpady z našich restaurací.
Nový třídicí systém v restauracích
V restauracích jsme po zákaznících třídili obaly více než 20 let v třídicích místnostech. Úložné vozíky vystřídaly nové třídicí stanice, do kterých dnes už mohou jednotlivé obaly třídit přímo sami zákazníci, a to podle jednoduchého a přesného návodu. Tento návod mohou aplikovat i mimo naše restaurace, když si jídlo dovezou nebo nechají dovézt domů. V rámci recyklace nebo kompostování obalů spolupracujeme s mnoha odpadovými společnostmi, dodavateli a značkami.
Důraz na odpad: Nejlepším řešením odpadu z obalů je jeho snižování, znovupoužití a recyklace
Na trzích s vyspělou infrastrukturou nabízíme hostům možnost třídit naše obaly a snažíme se podporovat vývoj recyklačních systémů.
Eliminujeme zbytečné obalové prvky a obaly, jako jsou brčka, víčka nebo ubrousky, tím, že je poskytujeme jen na žádost zákazníka.
Záleží nám na cirkulární ekonomice
Jak tedy správné třídit obaly
od jídla z McDonald's doma?
Klimatické změny
a snižování emisí
Skleníkové plyny vzniklé činností člověka oteplují světové klima a způsobují stoupání hladin oceánů, zvýšené nebezpečí požárů a vymírání živočichů. V McDonald's s tím chceme něco dělat.
Proto jsme se zavázali do deseti let snížit o třetinu emise skleníkových plynů z našich restaurací a kanceláří a emise spojené s produkcí, zpracováním a přepravou surovin.
Zavádíme také LED osvětlení a kuchyňská zařízení, která potřebují méně energie. V českých restauracích například využíváme fritézy s nižší spotřebou oleje i elektřiny.
Produkce a zpracování
hovězího masa
Naše známé burgery vyrábíme pouze ze 100% mletého hovězího masa a záleží nám na tom, aby jeho produkce byla šetrná k životnímu prostředí a zvířata žila v dobrých podmínkách.
V roce 2011 jsme iniciovali vznik Globálního kulatého stolu pro udržitelnou produkci hovězího, kde sdružujeme farmáře, zpracovatele masa, prodejce, zákazníky i nevládní organizace.
Společně jsme označili globální požadavky na udržitelnou produkci hovězího, které se zaměřují na tyto oblasti:
Zodpovědné nakládání
s přírodními zdroji
Šetrné a důstojné
životní podmínky zvířat
Zajištění kvality
a nezávadnosti
hovězího masa
Respekt k lidem
a komunitám
Podpora efektivity
a inovací s cílem snížit
produkci odpadu
Závazek vůči rodinám
Naše restaurace navštěvují miliony rodin každý den, a proto chceme nadále zvyšovat kvalitu našeho ikonického menu pro nejmenší, Happy Mealu.
Proto bude nabídka dětských pokrmů do roku 2022 bez umělých aromat a barviv a polovina Happy Mealu bude:
Zaměstnanci
Naši zaměstnanci jsou motorem i srdcem našich restaurací, a proto jim pomáháme v profesním i osobním rozvoji skrz platformu Skills For Life.
Práce u McDonald's je dnes u personalistů vnímána jako „kvalitní základ“ pro budoucí rozvoj díky získaným dovednostem, jako jsou umění komunikace, důslednost a týmová práce.
V rámci našeho propracovaného systému školení nabízíme každému možnost kvalitních manažerských kurzů, které mu otevírají dveře postupu nejen v rámci společnosti McDonald's.
Za provozu se naučí pracovat s týmem lidí, řešit krizové situace a získá praktické zkušenosti s vedením restaurace a další dovednosti užitečné pro život.