Brambory
Co dělá naše ikonické hranolky tak oblíbené? Vyrábíme je ze speciální odrůdy velkých brambor. Díky tomu jsou hranolky tak dlouhé, tenké a křupavé.
Fakta
- V České republice se používají hranolky z odrůd brambor Innovator, Ludmilla nebo Ivory Russet, které jsou jsou díky své struktuře a podlouhlému tvaru pro výrobu hranolků ideální.
- Průměrná doba pěstování brambor pro výrobu hranolků je 140 dní.
- Po vstupní kontrole, omytí a oloupání jsou brambory předehřáty, rozkrájeny na hranolky, blanšírovány v horké vodě, ošetřeny dextrózou v koncentraci desetiny procenta (roztok přírodního cukru pro vyrovnání barvy po usmažení) a stabilizátorem, který chrání před hnědnutím. Nakonec jsou předsmaženy a rychle zmraženy.
- Hranolky se fritují ve směsi řepkového a slunečnicového oleje s obsahem transnenasycených mastných kyselin pod 2 % (což je minimum, kterého lze při jeho výrobě dosáhnout).
- Usmažené hranolky dochutíme max. 4 gramy soli na jednu várku, na požádání lze připravit i hranolky bez soli.
- Hranolky čekají na své zákazníky po tepelné úpravě max. 7 minut, poté se odstraní jako kompostovatelný odpad.